Opublikowano w Aktualności, Aktualności.

W dniu 26 września 2015 roku podczas VII Dolnośląskiego Festiwalu Dary Lasu na rynku w Lwówku Śląskim został zorganizowany piknik rodzinny ze strefą zdrowia.

W ramach zorganizowanych stanowisk przekazywane były informacje dotyczącego zdrowego stylu życia, a także wykonywane były podstawowe badania z zakresu diagnostyki chorób układu krążenia.

stanowisko rehabilitacyjne „Ćwiczenia dla każdego”. Wykwalifikowani fizjoterapeuci Pani Kamilla Góral oraz Agnieszka Nestorowicz prezentowali techniki ćwiczeń oraz zachęcali do aktywnych form spędzania wolnego czasu. Stanowisko cieszyło się szczególnym zainteresowaniem wśród dzieci, które „szalały” na piłkach, fasolkach, rowerze …. Była to edukacja przez zabawę.

stanowisko pierwszej pomocy. Na manekinach osoby dorosłej i dziecka Ratownik Medyczny Pan Darek Sikora prezentował sposoby udzielania pierwszej pomocy w stanach nagłego pogorszenia stanu zdrowia, w tym przy zachłyśnięciu się, przy utracie przytomności, przy ataku padaczki, przy zatrzymaniu akcji serca (masaż serca). Z instruktarzu skorzystały grupy młodzieży szkolnej z całego Powiatu oraz osoby indywidualne – rodziny, dziadkowie z wnukami, osoby niepełnosprawne. Doświadczenie zebrane podczas szkoleń na tym stanowisku wskazuje, że wiedza z zakresu pierwszej pomocy jest niewystarczające, a wystarczy 30 odpowiednio wykonanych uciśnięć, aby uratować czyjeś ŻYCIE !!!

stanowisko badań: pomiar ciśnienia tętniczego krwi, tętna, poziomu cukru, badanie wysycenia krwi tlenem, znaczenia BMI. Badania wykonywały pielęgniarki: Teresa Truchan, Małgorzata Kaczmarek, Jolanta Markowska, Jolanta Skawińska, Barbara Fijałkowska, Krystyna Głuszuk, Renata Łopato. W ramach stanowisko przebadano blisko pół tysiąca osób. Przeprowadzone badania przesiewowe pozwoliły zidentyfikować grupę osób z przekroczonymi normami badań i wskazały konieczność dalszej diagnostyki, szczególnie w kierunku cukrzycy i nadciśnienia tętniczego.

warsztaty kulinarne. Warsztaty prowadziła Zofia Fryst z gospodarstwa agroturystycznego „Zagroda przy Szlaku Dragonów Pruskich”. Podczas warsztatów wypiekano, w piecu opalanym drewnem, podpłomyki z różnego rodzaju mąk ekologicznych (gryczana, orkiszowa) z ziołami oraz miodami z lokalnych pasiek. Dzieci robiły również lemoniadę z miodu, cytryny i mięty. Przed przystąpieniem do pracy uczestnicy warsztatów otrzymywali fartuszek oraz przechodzili szkolenie z profesjonalnego mycia rąk. Panie pielęgniarki dbały o zachowanie odpowiedniej higieny rąk, dzieci mogły zapoznać się ze sposobami i środkami higieny stosowanymi w szpitalu. Po wypieczeniu podpłomyka, oprócz sporządzonej własnoręcznie potrawy, dzieci otrzymywały jabłko i brzoskwinię.

stanowisko ze zdrową żywnością. Promocja zdrowego żywienia poprzez rozdawanie warzyw i owoców.

DSC02827DSC02848DSC02846DSC02859DSC02841DSC02876DSC02834DSC02880